Otsing

Otsing

21. november 2023

Tartu Tervishoiu Kõrgkool sai podoloogi kutse andmise õiguse

Jaga:

decalBackTop

Tervishoiu kutsenõukogu kinnitas Tartu Tervishoiu Kõrgkoolile õiguse anda podoloogi kutseõppe lõpetajatele viienda taseme kutse.

Tartu Tervishoiu Kõrgkool alustas vastuvõttu podoloogi õppekavale 2022. aastal. Õpe kestab kaks aastat ning esimene lend lõpetab tuleval suvel. Kutseeksami läbimisel on lõpetajatel võimalik omandada podoloogi viienda taseme kutse, kuna Tartu Tervishoiu Kõrgkoolil on nüüdsest õigus vastavat kutset anda.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli podoloogi õppekava juhtivõpetaja Maria Suits selgitas, et podoloog on spetsialist, kelle töö on seotud jala (jalalaba) tervise, selle säilitamise ja taastamisega. Podoloogi töö on jala seisundi hindamine, nahahooldus, haavahooldus, küüneplaadi hooldus ja korrigeerimine, abivahendite soovitamine ja valmistamine ning jala tervise (sh hügieeni) alane nõustamine. Suitsu sõnul on podoloogi teenus suuresti terviseteenus, kuna see mõjutab inimese elukvaliteeti.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli kutseõppe osakonna juhataja Tiina Uusma tõdes, et praegu saavad lõpetajad siiski tööle asuda peamiselt erapraksistes ning pakkuda tasulist vastuvõttu, kuna tervishoiuteenuste loetelus podoloogi teenust ei ole.

Kutsenõukogu koosolekul leiti, et podoloogi teenuse lisamine tervishoiuteenuste nimekirja oleks ennetustegevuse tõhustamiseks vajalik, sest näiteks tähelepanuta jäänud diabeetilise jala probleemid nõuavad hilisemas faasis kulukat ravi.

Podoloogi õppekava aluseks on podoloog, tase 5 kutsestandard.