TERVISEKAITSE SPETSIALIST SOOVITAB:vikerkaar2.PNG

Vikerkaarevärvilisi toiduaineid püüa süüa iga päev, praeguses olukorras eelista kauem säilivaid puu- ja köögivilju. Ära unusta ka sügavkülmutatud ja konserveeritud tooteid, mis eriolukorda arvestades on mugavaks alternatiiviks.

Mitmekülgne toitumine on tervise jaoks väga oluline, eriti perioodil, mil immuunsüsteem vajab jõudu erinevatele nakkushaigustele vastupanu osutamiseks. Piiratud juurdepääs värskele toidule võib kahjustada tervisliku ja mitmekesise toitumise jätkamise võimalusi. See võib potentsiaalselt põhjustada ka poolfabrikaatide ja kõrgelt töödeldud toitude suurenenud tarbimist, milles on reeglina palju rasvu, suhkruid ja soola. Ka vähesete koostisainete ja piiratud toidukorviga saab jätkata head tervist toetavat dieeti.

Erinevad uuringud on näidanud, et puu- ja köögiviljade vitamiinisisaldus säilib ka sügavkülmutamisel. Toiteväärtus värskel ja sügavkülmutatud toidul on sama. Eriolukorda arvestades soovitab Terviseamet käia toidupoodides võimalikult vähe ning selleks tuleks oma toidukorv läbi mõelda ja suurendada sügavkülmutatud puu- ja köögiviljade varu. Sügavkülmutatud toodete seast leiab pea kõiki vikerkaare toiduaineid, nii panniroogade ja supisegudena, kui ka smuutisegudena. Samuti säilivad puu- ja köögiviljad toa- või külmkapitemperatuuril nädal kuni kaks.

NIPP: Parim aeg on üle vaadata ka enda ja/või lähedaste keldrivarud – ka seal võib leiduda kindlasti vajalikke vitamiine sinu toidulauale! Alati on võimalik väärtuslikku kraami üksteisega kontaktivabalt jagada, jättes toidumoona näiteks ukse taha.

Mõned näited vikerkaare toiduainetest, mis tõstavad Sinu immuunsust:

  • Tsitruselised - tsitruselised sisaldavad palju C-vitamiini, mis aitab ehitada immuunsüsteemi. Arvatakse ka, et C-vitamiin suurendab valgete vereliblede tootmist, need aga omakorda aitavad nakkustega võitlemisel. Kuna keha ei tooda ega talleta C-vitamiini, vajad sa seda iga päev.
  •  Paprika - tsitruselised pole kaugeltki kõige suuremad C-vitamiini allikad. Punane paprika sisaldab näiteks kaks korda rohkem C-vitamiini kui sidrun. Paprikas on ka sinu kehale kasulik beetakaroteen, mis aitab hoida tervena nahka ja silmi. (Kättesaadav ka sügavkülmutatuna)
  • Brokoli - brokoli on täis erinevaid vitamiine ja mineraale nagu näiteks A-, C- ja E-vitamiin tänu millele on brokoli üks tervislikumaid köögivilju Sinu toidulaual. Näiteks on E-vitamiin meile oluline kuna see kaitseb puna- ja valgeliblesid, mille tõttu paraneb organismi varustatus hapnikuga ja üldine kaitsevõime. (Kättesaadav ka sügavkülmutatuna)
  • Kiivi - kiivi sisaldab olulisi mikrotoitaineid ja vitamiine, nagu folaati, kaaliumi, K-vitamiini ja C-vitamiini.
  • Spinat - spinat pole mitte ainult oluline  C-vitamiini sisalduse poolest, vaid selles leidub ka antioksüdante ning beetakaroteeni. Spinat sisaldab märkimisväärselt A-vitamiini, mis omakorda on oluline limaskestade taastumiseks ja uuendamiseks - ssiit tuleneb spinati oluline kaitse infektsioonide vastu. (Kättesaadav ka sügavkülmutatuna)
  • Küüslauk ja sibul - küüslaugul on antibakteriaalsed, viirusevastased ja seenevastased omadused. Sibulad on rikkad antioksüdantide poolest, mis hävitavad vabu radikaale – antioksüdandid on tõhusad Alzheimeri tõve, südamehaiguste, vähkkasvajate ja teiste haiguste ennetamise jaoks. Viirusevastastest omadustest võib abi olla külmetushaiguste, gripi või COVID-19 nakkuste vältimiseks.
  • Granaatõun - granaatõunaekstraktidel on viirusevastased omadused gripi, herpese ja muude viiruste vastu. Lisaks halbade viiruste ja bakterite vastu võitlemisele on tõendeid selle kohta, et granaatõunaekstraktid soodustavad kasuliku soolefloora kasvu, mis turgutab immuunsussüsteemi.

vikerkaar.jpg

ÄRA UNUSTA PUU- JA KÖÖGIVILJU ENNE TARVITAMIST PESTA!

Puu- ja köögiviljad sisaldavad sageli väga mitmekesist mikrofloorat ning on tihti seotud toidust põhjustatud haigustega. Kuna näiteks puuvilju tarvitatakse toiduks peamiselt keetmata või minimaalselt töödeldud kujul, on nende puhastamine sööja seisukohast väga oluline!

Ükski pesemise viis ei eemalda täielikult puu- ja köögiviljadelt mikroobe, kuid nende pesemine vähendab oluliselt mikroorganismide arvu.

  • Enne ja pärast puu- ja köögiviljade pesemist pese käed vee ja seebiga vähemalt 20 sekundit!
  • Hõõru voolava veel all puu ja köögivilju (hõõrudes neid puhta svammi või harjaga), et eemaldada mustus ja pinnaorganismid!
  • Ära kasuta puu- ja köögiviljade pesemiseks pesuainet või muid kemikaale.
  • Toiduohutuse tagamiseks (ka eriolukorra ajal) palub Toidu- ja Veterinaaramet puu- ja köögiviljade pesemiseks mitte kasutada seepi või nõudepesuvahendit!
  • Lehtköögivilju võib olla keeruline puhastada – jäta nad mõnekümneks minutiks külma vette seisma, seejärel kuivata paberiga.
  • Köögiviljade leotamine/pesemine äädikalahuses on annab häid tulemusi mikroobide hävitamises, kuid peab arvestama, et see võib mõjutada nii toidu tekstuuri kui ka maitset.
  • Võimalusel koori puu- või köögivili pärast pesu!
  • Kapsa ja salatipea puhul eemalda pealmised lehed!

Tervisekaitse spetsialist annab nõu veel mitmel olulisel teemal, loe soovitusi siit.

 

Allikaloend:
Beate, L., Slavin, J. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition, 3(4): 506-516.
Bruhn C. (I.a). Univerity of California. Safe handling of fruits and vegetables. (04.04.2020)
Kivi E-L. Kas poest ostetud puu-ja juurvilju tuleks koroonaviiruse tõttu seebiga pesta? (07.04.2020)
Linshan.L. Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables (07.04.2020)
Marengo K. 15 Foods that boost the immune system (05.04.2020)
Persaud E. Home Gardening Food Safety: Washing the Fruits (and Vegetables) of Your Labor Properly. (04.04.2020)
Reitsak M. Paras aeg kontrollida keldrisse peidetud talvevarude seisukorda
Tapia M.R. Washing, Peeling and Cutting of Fresh-Cut Fruits and Vegetables. (04.04.2020)
WHO. Food and nutrition tips during self-quarantine
Zander A. Guide to washing fresh produce (04.04.2020)
 
Fotod: 
silviarita from Pixabay