Külmkapp korda üks-kaks kolm!

Seoses eriolukorraga on antud tungiv soovitus käia poes nii harva kui võimalik, nii tekib vajadus osta korraga rohkem toidukaupa pikemaks perioodiks. Kuidas ostetud kaup korrektselt ja vastavalt tootegruppidele külmkappi paigutada nii, et see maksimaalselt kaua värske püsiks?

Külmkapi täitmise meelespea:

  • Pööra esmalt tähelepanu külmkapi tehnilisele olukorrale – vaata üle tihendid, kontrolli temperatuuri!
  • Külmiku temperatuur peab jääma vahemikku 2–5 kraadi, ideaalis 2–3 kraadi. Kui temperatuur on kõrgem kui 5 kraadi, tekib oht, et toit hakkab riknema mikroorganismide aktiivse paljunemise tõttu.
  • Mida külmem on keskkond, seda parem on külmutatud toidu kvaliteet. Kuna aga jaheda keskkonna hoidmine kulutab energiat, siis on -18°C ideaalne tasakaalupunkt sügavkülmiku temperatuuriks.
  • Sügavkülmast võetud toitu sulata kindlasti külmkapis, mitte toatemperatuuril, sest toasoojas sulab see ebaühtlaselt ning kui näiteks liha keskosa on veel külmunud, võivad sulanud ja soojenenud pealispinnal hakata arenema soovimatud mikroorganismid.
  • Pese külmkappi vähemalt korra aastas! Enne sügavkülma pesemist tuleb see sulatada, eelnevalt lülita külmik vooluvõrgust välja, jäta uks lahti ning eemalda jäätükid, kui sulamisprotsess on alanud. Kuivata korralikult!
  • Külmkapi sisemuse pesemiseks kasuta leiget vett ja soodat või äädikat.

NIPP: Kui varud toiduaineid külmikusse, paiguta need nii, et esimesena säilivuse kaotavad tooted oleksid eespool, sest siis jõuad kogu toiduvaru õigeaegselt ära tarvitada.

  • Ära pane külmikusse liiga palju asju korraga!  Nii võib mõne toote kõlblikkusaja lõppemine märkamata jääda. Samuti on ülekoormatud kapis rohkem ristsaastumise (toidu saastumine mikroobidega õhu, inimeste, teiste toitude, töövahendite või tööpindade kaudu) võimalusi ning külmikul võtab kauem aega selle mahajahutamisega.
  • Ära pane liiga sooja toitu külmkappi! Enne sooja toidu paigutamist külmkappi peab selle temperatuur olema vähemalt võrdne toatemperatuuriga.
  • Toorest ja valmistoitu ei tohi asetada üksteise kõrvale, kuna see soodustab ristsaastumist!
  • Külmiku sahtlites hoia tooreid köögivilju, salatit ja puuvilju – kuna osa puuvilju eraldab gaase, mis kiirendab küpsemist, siis hoia neid eraldi sahtlites või pakendites. Maitsetaimi ära paiguta külmkapi tagumise seina poole, sest need võivad külmuda.
  • Kõige ohtlikumad tooted külmkappi paigutamise seisukohast on toores liha ja kala –  neid tuleb hoiustada külmiku alumistel riiulitel. Seda kahe aspekti tõttu –  juhul kui nende ümber olev pakend lekib, siis ei saasta see alumistele riiulitele tilkudes seal olevat toitu ning teiseks on ka alumine külmiku osa kõige jahedam, mis on kiiresti riknevale toidule parim koht.
  • Külmkapi keskosas hoia lühema säilivusajaga piimatooteid ja piima ning veendu, et jogurtitops on korralikult kinni, et säilitada värskus ja ennetada bakterite sattumist topsi.
  • Ülemistele riiulitele paiguta valmistoidud – toidud, mis ei vaja enam kuumtöötlemist, näiteks singid, vorstid või eelmise päeva toidu ülejäägid. Samuti sobivad siia või ja juust ning teised rasvarikkad toiduained. Ülemisel riiulil on temperatuur sellistele toodetele kõige sobivam.
  • Külmiku ukse sees kõigub temperatuur kõige rohkem, seepärast on see parim koht näiteks karastusjookide, mahlade  ja kastmete, nagu ketšup, majonees ja sinep, hoidmiseks.

NIPP: Tugevalt lõhnavad toiduained pane eraldi säilituskarpidesse, sest muidu võib nende lõhn ja maitse levida ka teistele toiduainetele.

Milliseid toiduaineid ei ole vaja külmkappi panna?

Toored kartulid – neid hoia jahedas, kuid mitte külmkapis.
Sibul ja küüslauk –  nemad tahavad kuiva ja sooja keskkonda.
Avokaado – ei küpse külmikus.
Marjad – maasikad, sõstrad, mustikad lähevad külmikus liigse niikuse tõttu kiiremini riknema.
Leib ja sai – kipuvad seal tahkuma ja maitset kaotama, kuid suvel säilivad pagaritooted jahekapis paremini kui toatemperatuuril ja ei lähe nii kiiresti hallitama.
Tomat – külmkapi temperatuur rikub tomati maitse.
Külmikus ei ole tarvidust hoida ka õlisid, kohvi, mett, enamikke puuvilju (banaan, õun, pirn, melon, arbuus, nektariin)!

Tootel märgitud „Parim enne“ ja „Kõlblik kuni“ – mis on nende erinevus?

Toitu, millel on väljend „kõlblik kuni“, ei tohi tarvitada toiduks pärast märgistusel toodud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend „parim enne“, ei ole pärast esitatud kuupäeva möödumist enam parimate omadustega, kuid on teatud aja jooksul veel söömiseks kõlbulik.

“Kõlblik kuni”  on märgitud  kiiresti riknevatel toiduainetel, nagu kala, liha, piimatooted. Pärast “kõlblik kuni” kuupäeva möödumist ei tohi seda toitu  müüa, jagada ega tarbida, kuna säilimisaja möödumisel võivad selles arenema hakata tervisele ohtlikud mikroorganismid.

Selliste toitude puhul on eriti oluline pidada kinni pakendil toodud säilitamise tingimustest, üldjuhul peab sellist toitu säilitama jahutatult ehk külmkapi temperatuuril +2…+6 ˚C!

“Parim enne” tähistab kuupäeva, milleni toode säilitab oma eeldatava kvaliteedi. Pärast “parim enne” kuupäeva möödumist võivad toidu lõhn, maitse ja tekstuur olla halvenenud, kuid teatud aja jooksul on see söömiseks veel ohutu. „Parim enne“ kuupäevaga on tähistatud näiteks leiva- ja saiatooted, küpsised, maiustused, maitseained, jahud, karastusjoogid jm.

Kasutatud allikad:
Jheon, C. (2015). 11 Foods That Should Never Be Refrigerated. Food Network. (13.04.2020).
Raamets, H. (2019). Puust ja punaseks – Kuidas on õige külmkapis toitu hoida? Maaleht. (13.04.2020)
Ristisaastumise vältimine. (I.a.). Toitumine.ee (13.04.2020).
Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord. (2004). Elektrooniline Riigi Teataja. (13.04.2020)
Toiduainete säilitamine külmikus. (I.a). Tarbi toitu targalt. (13.04.2020)
Foto:
Pexels from Pixabay